Producten » Zaai in Januari

Zaaikalender

Zaaien in januari

Januari, de maand van goede voornemens! Welke gezonde groenten ga jij dit jaar allemaal telen? Heb je al een tuinplan gemaakt? Deze maand is het nog koud, met kans op sneeuwval en vorst aan de grond. Voor veel gewassen moet je nog even wachten, maar in januari kun je binnen of onder glas al van start met onder andere spinazie, tuinboon en zomerwortel. En vergeet natuurlijk onze biologische kiemgroenten niet, die helpen uitstekend tegen je winterdip! Kies je favoriete smaken uit een breed assortiment en zaai je kiemgroenten met tussenpozen zodat je de hele winter lekker kunt blijven oogsten.

TEELT BUITEN

Rechtstreeks zaaien: Spinazie
Voorzaaien: Tuinboon

TEELT IN HUIS

Kiemgroenten  Zaaien in kiemschaaltje: Alfalfa, Basilicumkers, Broccolikers, Chinese bieslook, Fenegriek, Mosterdkers, Raapsteel, Radijskers 'Daikon', Rode kool, Rucolakers, Tuinkers en Zonnebloem.

TEELT IN SERRE / KAS

Rechtstreeks zaaien: Spinazie   Zomerwortel 'Amsterdamse Bak 2' Zomerwortel 'Nantes 2'.

Zaaien in februari

Historisch gezien is februari de koudste maand van het jaar. Als er een strenge vorstperiode aankomt, dek dan je buitengewassen met vliesdoek om de kiemende zaden te beschermen tegen koudeschade. Deze maand kun je beginnen met het voorzaaien van diverse groenten en kruiden voor je biologische moestuin. Zorg voor voldoende ruimte voor je kiembakjes. Heb je alle benodigde zaden voor dit teeltjaar al in huis?

TEELT BUITEN

Rechtstreeks zaaien: Spinazie
Voorzaaien: Doperwt, Kapucijner, Peul en Tuinboon.

TEELT IN HUIS

Kiemgroenten Zaaien in kiemschaaltje: Alfalfa, Basilicumkers, Broccolikers, Chinese bieslook, Fenegriek, Mosterdkers, Raapsteel, Radijskers 'Daikon', Rode kool, Rucolakers, Tuinkers en Zonnebloem.

Voorzaaien: Aubergine

TEELT IN SERRE / KAS

Voorzaaien: Bindsla 'Little Leprechaun'
Rechtstreeks zaaien: Raapsteel, Spinazie 'Vroeg Reuzenblad' , Tuinkers Biet, Kliswortel, Radijs, Zomerwortel 'Amsterdamse Bak 2', Zomerwortel 'Nantes 2' en Wortelpeterselie.


Zaaien in mei

Na deze maand is de kans op nachtvorst zo goed als nul. Zoals je in onderstaande lijstje vast zal opvallen, is dat alle plantjes na 15 mei buiten uitgeplant kunnen worden. Ook kan er dan buiten gezaaid worden. Vergeet niet goed water te geven na het zaaien. Doe dit met een gieter met broes-kop. Zo voorkom je dat de zaden wegspoelen na het zaaien. Ook wordt het steeds warmer, dus zullen de plantjes meer water nodig hebben om goed te groeien.

Blad- & stengelgewassen

Zaaien onder of achter glas: Andijvie, Asia Salat, Bladmosterd, Mesclun, Paksoi, Rucola, Sla, Tuinkers en Zomerpostelein.

Zaaien in volle grond: Andijvie, Asia Salat, Bladmosterd, Groenselderij, Kardoen, Mesclun, Rucola, Sla, Snijbiet, Nieuw-Zeelandse spinazie, Tuinmelde, Tuinkers en Zomerpostelein.

Koolgewassen

Zaaien in volle grond: Bloemkool, Boerenkool, Koolrabi, Palmkool, Rode kool, Savooie kool, Spruiten, Witte kool, Spitskool en Broccoli.

Peulvruchten

Zaaien in volle grond: Pronkboon, Slaboon, Snijboon en Stokdroogboon.

Vruchtgewassen

Zaaien onder of achter glas: Aubergine, Augurk, Courgette, Komkommer, Ananaskers en Watermeloen.

Zaaien in volle grond: Aubergine, Augurk, Paprika, Courgette, Peper, Komkommer, Pompoen, Suikermais en Tomaat.
 
Wortel- & knolgewassen

Zaaien onder of achter glas: Knolvenkel en Radijs.

Zaaien in volle grond: Bieten, Kliswortel, Knolselderij, Knolvenkel, Meiraap, Pastinaak, Radijs, Schorseneren, Ui, Witlof, Wortel en Wortelpeterselie.
 
Kruiden

Zaaien onder of achter glas: Lavendel, Rozemarijn en Selderij.

Zaaien in volle grond: Alsem, Basilicum, Bieslook, Bonenkruid, Citroenmelisse, Dille, Hyssop, Karwij, Kervel, Komkommerkruid, Koriander, Lavas, Lavendel, Marjolein, Peterselie, Rozemarijn, Salie, Selderij, Tijm, Venkel, Wijnruit, Tuinzuring en Spinaziezuring.

Zaaien in Juli

Zaaien in Juli , één van de zonnigste maanden van het jaar , dat betekent dat alles volop buiten gebeurt! Ook moet er volop geoogst worden. Voorzaaien hoeft nu niet meer alles mag zo de grond in. Zorg wel voor een luchtige, goed waterdoorlatende en vruchtbare bodem want in juli kan het heet en droog zijn. Wat gezaaid is vochtig houden , bij droog weer, zorgt je er natuurlijk voor dat de zaaibedden en jonge zaailingen zeker niet uitdrogen.

    Andijvie
    Basilicum
    Bieten
    Boerenkool
    Bonen
    Broccoli
    Chinese kool
    Groenlof
    Komatsuna
    Koolraap
    Koolrabi
    Lenteui
    Mizuna
    Mosterdblad
    Paksoi
    Peterselie
    Radicchio
    Radijs
    Rammanas
    Rettich
    Rode Kool
    Roodlof
    Rucola
    Sla
    Snijbiet
    Snijbonen
    Snijselderij
    Sperziebonen
    Spinazie
    Spitskool
    Spruitjes
    Stengelui
    Veldsla
    Venkel
    Winterbloemkool
    Witte kool
    Wortel

Planten in juli

Net als juni, geldt ook in juli dat de alles de volle grond in mag, het is zelfs misschien wel een beetje laat om dit te doen. Wil je  winterprei en kool oogsten in het najaar? Begin dan nu met planten.

    Aardbeien
    Bonen
    Kool
    Winterprei

Zaaien in september

September is nog volop oogsten, invriezen , drogen , inmaken,… maar vergeet vooral niet te genieten van al dat lekkers. Maar september betekent ook stilaan het begin van de herfst en dat betekent ook de tuin beginnen opruimen en klaarmaken voor zijn winterslaap.
We kunnen ook stilaan beginnen met het inknippen van de uitgebloeide planten en met de afval kunnen we onze compostvoorraad weer aanvullen.
Toch kunnen we ook in september nog volop zaaien , voornamelijk snelle gewassen, babyleafs en (winter)bladgroenten


Andijvie
Babyleafs
Chinese kool
Erwten ( winterharde )
Komatsuna
Mizuna
Mosterdblad
Paksoi
Radijs
Rammenas
Rettich
Rucola
Spinazie
Veldsla
Winterharde sla soorten
Winteruien

Planten in september

Aardbeien
Kolen
Rabarber
Look

Tip voor  de maand september :

Babyleafs zaaien

Iedereen kan babyleaf zaaien, omdat het letterlijk overal mogelijk is: zowel in balkonbakken en terraspotten als in je eigen moestuin. Wanneer je het telen van babyleaf vergelijkt met het telen van normale sla, dan is er sprake van één verschil: de babyleaf zaden zaai je veel dichter op elkaar. Dit resulteert in smallere bladeren, die je eenvoudig met een schaar af kunt knippen. Babyleaf is een mengsel van jong geoogste bladgewassen, zoals soorten sla, andijvie, bladmosterd, raapsteel en spinazie, rode eikenbladsla ,bindsla , krulsla , mesclun, Romeinse sla of knapperige ijsbergsla.  Of probeer eens de jonge blaadjes van koolsoorten, zoals boerenkool of Chinese kool. Er zijn meer dan 40 smaken om mee te variëren! Babyleaf heeft bovendien een erg korte teeltduur; het is echt een heel leuke en makkelijke nazomer-teelt.
      Loading...